Цікаві інтер’єрні гномики – чудовий подарунок, зроблений своїми руками

Гноми – казкові, зворушливі персонажі, улюблені дитячі іграшки та естетичні інтер'єрні аксесуари для дорослих.

Фігурки гномів – оригінальний подарунок на будь-яке свято, що символізує багатство та оберіг оселі. 


Кумедних казкових персонажів можна купити в інтернет-магазині «Флорамакс», або зробити ексклюзивного гнома своїми руками з підручних матеріалів.

Як зробити або зшити гнома своїми руками? Існує кілька способів, під час яких використовують нескладні техніки та різні матеріали. Наприклад:

  • легкий в роботі фетр,
  • грубий картон,
  • різнокольоровий папір,
  • однотонні або з візерунком шкарпетки,
  • светри з яскравим принтом,
  • пляшки з вином, шампанським,
  • гнучкий фоаміран і т. ін.


Розглянемо деякі зі способів:

Гном із фетру своїми руками


Для виготовлення фігурок скандинавських, різдвяних, новорічних гномиків чудово підходить фетр. Тому що цей матеріал добре тримає форму, не обсипається, приємний в роботі.

Хід роботи:

  • З картону робимо два витягнутих конуса. Один великий, другий – трохи менший. Великий конус буде за основу для тулуба, маленький – у ролі шапочки-ковпачка.
  • З фетру двох різних кольорів (наприклад, сірого і бордового, червоного і білого), згідно з викройкою, яку використовували для картону, вирізаємо деталі одягу. Викроюючи тканину для шапочки, зробіть у верхній частині довгий вузький «хвостик», до якого потім прикріпите намистинку чи бубонець.
  • Обтягуємо фетром основу, кінці закріплюємо за допомогою клею. Щоб надати шапочці потрібної форми, всередину вкладаємо мідний дріт.

Порада. Замість картону можна використовувати готові конуси з пінопласту.

  • Збираємо фігурку гнома.

Нижній конус обклеюємо тканиною, додаємо бороду (зроблену з білих ниток або хутра), круглий носик (з капрону і вати). Зверху ставимо ковпак.

Одяг прикрашаєте на свій смак, відповідно до тематики свята, настрою. Наприклад, це може бути мереживна тасьма, сніжинки, дзвіночки (якщо це новорічний гном), або квіточки, метелики, намистинки (якщо робите пасхального гномика).


Різдвяного гнома і гномочку можна зшити зі фетрової тканини (тулуб, ручки, ніжки), наповнити поролоном (ватою). З одягу буде довга шапка-ковпак, рукавички, пояс, прикрашені декоративними зірочками, сніжинками, ялинками, намистинками. Для бороди і косичок підійде кольорове ворсисте хутро.


Ефектна парочка буде красиво виглядати на дивані, полиці у вітальні, комоді в спальні. 

Гноми з флісу


У тих, хто займається рукоділлям, напевно є багато різних шматочків тканин, в тому числі і клаптики флісу. Які можна використовувати для пошиття гномика. Ідеально підійде матеріал червоного і білого кольору.

Фігурку вирізаємо і склеюємо з картону, так само, як і з фетром (або зшиваємо тулуб, ручки і наповнюємо їх рисом, гречкою, пшеницею). Вийде цікава іграшка, що розвиває моторику дитячих пальчиків.

Що стосується ковпачка, то розкроюючи тканину, зробіть її у два рази довшою за основу і зберіть в складки. Щоб шапочка не розпадалася, зафіксуйте складки нитками і пришийте на ці місця блискучі намистинки.

Додатково прикрасити головний убір можна букетиком з хвої, штучних ягідок, квіточок. Таким чином урізноманітните зовнішній вигляд шапочок. 

Гноми зі шкарпеток


Якщо не хочете працювати з фетром чи флісом, то спробуйте зробити зворушливого гнома зі шкарпетки. Для основи візьміть тоненьку шкарпетку будь-якого кольору. Заповніть її крупами, або ватою. Має вийти об'ємна фігурка. Зверху одягніть яскраву, із візерунками шкарпетку. Пришийте бороду (з ниток чи хутра) і носик (з капрону і вати). Головний убір теж зробіть зі шкарпетки.

Саморобка виглядатиме яскравою, якщо шкарпетки підберете з цікавим принтом чи яскравих відтінків.

Не забудьте поставити казкового персонажа в дитячу кімнату. Побалуйте діток чимось новеньким, незвичайним, зробленим своїми, а можна і їхніми руками.

Гном з паперу своїми руками


Красиво виглядає гномик, виготовлений із грубого, кольорового, або з візерунками паперу, картону. Таку саморобку може змайструвати навіть дитина. Тут головне – вдало підібрати матеріал, тобто щоб він був яскравим, відповідав святу і був доречним в інтер'єрі приміщення. 

Гном з пляшки своїми руками


На Новий рік у дива вірять не тільки діти, а й дорослі. Створити святковий настрій допоможуть гноми, зроблені з пляшок. Все, що для цього знадобиться – зшити ковпачок, пришити до нього бороду і носик. Одягніть цікаву шапочку на верхню частину пляшки – святкова, нестандартна прикраса на стіл готова.

Потішні гноми, виготовлені своїми руками з тканини, привнесуть в оселю трохи казки, дива, радості та достатку. Не відмовте собі та близьким людям у задоволенні, змайструйте щось подібне!